Blog

Linas bästa tips

Lättskötta växter

Som en utav de stora punkterna för inredningstrender 2018 ser vi Grönska. Växter hyllas i topplistorna lite överallt har jag märkt och då jag inte kan gå in i någon diskussion om att inte hålla med på den här punkten tänkte jag att jag ju kan ge tips på lättskötta växter i den här posten! Nog för att jag själv kan känna att växter följer med oss genom åren och egentligen inte är exklusivt för just 2018, tycker jag ändå att det är värt att ta upp ämnet i år igen!

växtpatrullen

simonolsson-
simonolsson-2

kaktus.jpg
Här är Simons kaktus, jag skrattade högt när han skickade bilden till mig. Mest för att jag känner igen mig själv så väl i bilden!

Jag och en vän, Simon Olsson (tidigare deltagare i Superskaparna och butiksinnehavaren för USO inredare, Klippan) gav oss på ett försök att odla jordgubbar inomhus. På Instagram använde vi oss utav hashtagen #Växtpatrullen så att vi enkelt kunde hitta varandras uppdateringar för projektet. Det visade sig att varken jag eller Simon har särskilt gröna fingrar och det blev ett magplask utan dess like för oss bägge två. Till mitt försvar kan jag ju säga att jag åtminstone faktiskt gjorde ett försök på just jordgubbar, medan det visade sig att Simon fått tag på smultron (eller vad det nu var) istället, haha. Så, jag tänker (eller kanske snarare hoppas) att det finns fler som oss där ute i inredningsdjungeln, som kämpar och tragglar med växter för att hålla dem fina. Här är mina tips till er (och bara för att vara klar från början – jordgubbar kommer inte stå med på den här listan)!

 

 

lättsköttaväxter-1Monstera

Min absoluta nummer ett är Monstera. Vilken helt fantastisk växt, den är ju bara så vacker – och den passar in i vilken miljö som helst! Den är idiotsäker (om man får lov att uttrycka sig så), jag hade ihjäl en jättestor sådan, men det vart på grund av att jag glömde vattna den på – nu ska du få höra – 4 månader! Inte undra på, kan man tycka, att han gav upp till slut. Numera kör jag en rejäl dränkning ungefär varannan vecka och när jorden torkat till ordentligt dränker jag igen. Det har fungerat finemang! Dessutom behöver de inte stå i något direkt solljus, den nöjer sig med de flesta förhållanden sålänge det inte blir under 18 grader.

lättsköttaväxter-2Gullranka

Det här är definitivt en växt i min smak! Den har jag också bara dränkt igenom ungefär varannan vecka och de har överlevt helt utan att protestera. De växer så de knakar för tillfället och ingen blir ju lyckligare än mig över den vinsten!

Om man ska vara riktigt vass kan man tillsätta lite växtnäring ett par gånger om året (det har jag läst mig till att de tycker om), men det verkar som att de trivs rätt bra utan det också. Rumstemperatur är bra för de här rackarna, varken mer eller mindre.

kaktusKaktus

Kaktusar rekommenderas att de ska vattnas ett par gånger i månaden, men – även om det sägs vara näst intill omöjligt – har jag på det viset lyckats ha ihjäl en och annan sådan också faktiskt. Men – nu har jag låtit bli att vattna mina kaktusar över huvud taget, en liten skvätt en gång var 6e månad verkar helt klart göra susen för dessa godingar!

lättsköttaväster-3Jade

Jade, ett supersött litet träd, också perfekt för oss som inte är växtveteraner! Jag brukar inte dränka mina, men ändå vattna ganska rejält, därefter låter jag jorden torka till innan jag vattnar på igen. De här är så himla charmiga att jag nästan smäller av!

Vid något tillfälle har jag misslyckats, mest troligt är att det berodde på för mycket vatten.

succulenter.jpgSucculenter

Älskade succulenter, de finns i alla varianter och färger. Jag kommer aldrig tappa kärleken för de här rackarna! Och trots att jag verkligen försökt, enligt konstens alla regler, att hålla dessa godisar vid liv, har jag inte lyckats på något annat vis än att inte vattna dem alls. Alltså, inget vatten över huvud taget. På det här viset har jag nu för första gången i mitt liv lyckats hålla dem vid liv i snart ett helt år!

01.pngKastanj

Hör och häpna – bland mina i topp lättskötta växter är jag så vågad att jag petar in kastanj! Jag kom på ett sätt att odla fram kastanjväxter inomhus (mer om hur jag gjorde det i ett annat inlägg) och nu är de bland de lättaste växterna jag har här hemma. De klarar av att torka ut i jorden och de klarar av en dränkning – helt utan problem. Jag har valt att ställa mina i fönstren så att de får ordentligt med ljus under dagarna. Jag klippte till och med av en stjälk på en utav dem. Jag lämnade bara ett par centimeter av stjälken, bara sådär, mest för att se vad som hände och det tog bara några dagar innan nya blad och stjälkar började kika fram. Fantastiskt!

strandkastanj.jpgStrandkastanj

Den här läckerbiten kallas Strandkastanj och man brukar se dem med hopflätade stammar. Mitt exemplar står för tillfället i sovrumsfönstret och där trivs den fint. Den här vattnar jag igenom ordentligt en gång varannan vecka och däremellan får den sig en liten skvätt vatten med ett par dagars mellanrum. När jag glömde vattna den på ungefär 3 veckor blev den lite ledsen men repade sig snabbt igen! Kalas!

Jag hade tänkt att jag skulle ha någonstans mellan 10-15 tips för er idag, men det här är liksom de växter jag faktiskt lyckats hålla vid liv det senaste, så det fick räcka med dessa! Själv tycker jag att man kommer riktigt långt med de här, tänk lite olika storlekar, varierande krukor och lite sådär så blir det hur bra som helst!

kaktus-1

 

Lina diskuterar

Trend-diskussion 2018: Rosa och sammet

En stor inredningstrend i år har varit rosa och sammet. Inte nödvändigtvis ihop, men jag känner att det är en klockren kombo! Jag har tidigare aldrig varit särskilt mycket för just rosa – jag har för bara ett par år sedan faktiskt till och med ogillat färgen. Men, nu är det helt klart mitt no:1 val om jag ska göra saker.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det är lustigt hur det kan bli det där, är det internet och reklamblad som har matat mitt sinne såpass att jag till slut trillade över kanten, eller är det så att jag med tiden helt enkelt förändrats utan direkt påverkan? Ibland är det ju mer eller mindre omöjligt att veta, men så är det i alla fall – jag älskar rosa. (Det finns ju en anledning till att jag valde att måla väggarna i hallen helt i en ändå relativt skarp rosa nyans och valde att ge en liten röd (rosa) tråd genom hemmet genom att sätta in en rosa soffa i vardagsrummet.

blogg-rosa-6.jpg

Tidigare trender har ju gått i mycket blåa nyanser, turkost, grönt, för några år sedan vart det nästan bara vitt som gällde. Men nu har rosa kommit ikapp och till och med sprungit om! Rosa finns ju (som alla färger) i otroligt många nyanser, både mjuka och vassa. I trenden ligger en lite dovare, men ändå väldigt rosa färg. Och för mig känns det helt rätt, naturligt. Det är en enkel färg att matcha in i de flesta miljöer och den går fint ihop med de tidigare blågröna färgerna som legat i topp på trendlistan, så man behöver inte på något vis byta ut varenda pedal för att hålla hemmet trendriktiga (om man nu tycker det är viktigt).

Detta bildspel kräver JavaScript.

Behåller man de tidigare dov-pastellerna i blått och grönt och bara tillsätter en del rosa som komplement är det sedan enkelt att vinkla inredningen åt lite olika håll; om man till exempel skulle peta in en ljusare gul i kalaset kan man få till en riktigt läcker lantligt, pastell-look. Väljer man att gå åt det bruna eller beige hållet får man istället en bra grund för ett bohemiskt intryck.

blogg-rosa-2.jpg

Rosa ihop med krom och vitt ger en härlig modern känsla. Kasta in lite skarpare gula detaljer så kan det bli en helrätt ’missmatchning’, ljust och fräscht!

…nu behöver man ju inte bli alldeles kallsvettig, man behöver inte göra som jag – ha hela soffan rosa eller måla hela väggar, det räcker gott med några kuddar, en lampskärm, mindre matta eller något annat. Det är bara jag som gillar att ta steget längre, oftast, haha.

blogg-sammet-1.jpg

Och så kommer vi till sammet. Härliga, underbara sammet. Förr förknippade jag gärna sammet med 70-talets manchestertyg (fråga mig inte varför). Sammet gav mig direkt bilden av ett par ljusbruna, urtvättade gamla manchesterbyxor som är sådär snäppet för pösiga i ändan. Men inte längre. Inte för att det nödvändigtvis behöver bli flopp med manchester, men det är inte riktigt det tyget jag själv skulle välja för mitt eget hem. Sammet däremot! Sammet ger ett så mycket mjukare intryck för mig. Tyget känns mer levande än andra. Att jämföra vanligt bomullstyg med sammet är lite samma sak som att jämföra en vanlig väggfärg med till exempel kalklitir. Det händer någonting på ytan utan att det tar över. Stiligt är ett bra ord! Mysigt!

Kort och gott har jag inga direkt invändningar mot den här trenden, jag tycker inte att den är annat än riktigt mycket trevlig faktiskt! Dessutom är rosa en tacksam färg om man (som jag) tycker om att missmatcha med färger i hemmet. Alltså, att man kombinerar färger som egentligen inte alls passar ihop men ändå får det att funka och bli en hemtrevlig, röd tråd i rummet. Jag tycker överlag att de flesta är lite för tama med just missmatchningar, helheten av inredningen kan bli riktigt lyckad även om just de två kuddarna man står och håller i famnen samtidigt bara skriker att de inte vill vistas i samma miljö. Den där skrikiga, egentligen riktigt fula, kudden eller tavlan kan vara precis det som ger pricken över i:t om man bara vågar släpa med sig den hem. ”Våga mer!” säger jag! (Mer om missmatchningar får komma i ett annat inlägg i framtiden)!

Vad tycker du om rosa och sammet?

 

DIY och Steg-för-steg

Wash med Chalk paint

Det var dags för en ny video känner jag och varför inte passa på att visa steg för steg hur man gör en Wash med Chalk paint?! Man kan göra en wash med nästan vilken vattenburen färg som helst – och det är verkligen busenkelt!

Jag valde två olika nyanser av blått, en ljusare som grund och en mörkare i min Wash. Man kan såklart välja vilka kulörer man vill och på så vis få fram olika effekter och olika nyanser.
En wash kan ses som ett sätt att skapa en bets-liknande look och man kan med hjälp av det få till en känsla av ojämn yta på det man målar.

Gillar man inte att mörk- eller ljussvaxa möbeln (eller vad man nu målar) kan man använda den här tekniken för att få till samma utseende som ett pigmenterat möbelvax hade gett…

Först grundmålade jag ljusstaken, till det valde jag en ljusare blå nyans. Därefter slipade jag fram en del slitningar för att få till ytterligare dimension i målningen. Man behöver inte  slipa eller grundmåla om man inte vill.

Jag blandade en mörkare blå med vatten. Till en wash vill man ha en ganska rinnig färg, men man ska blanda smeten långsamt och försiktigt så att det inte bildas några luftbubblor i färgen. De kan lämna färglösa prickar på det man målar (vilket i och för sig kan ge en rätt läcker effekt så det behöver inte vara fel det heller).

Måla på med den tunna färgen i partier. Ju mindre partier du målar på en och samma gång desto mindre risk blir det att allting rinner omkring – mindre söl.

Torka av färgen direkt med en luddfri trasa och Voila(!) – Du har din wash!

När allting är torrt och du är nöjd med hur det hela ser ut kan du lacka eller vaxa om färgen du valt behöver förseglas.

Vad tycker du?! Har du använt den här tekniken på någonting får du mer än gärna maila bilder och info om vilka färger du valt till linakarolinagbg@gmail.com!
Projekt och events

Första veckan – Sommar med Ernst 2018

Jag påbörjar det här inlägget på hotellets uteplats med en kopp nybryggt kaffe i morgonsolen. Det är dags för sista dagen den här veckan – som har varit minst sagt intensiv, samtidigt helt fantastisk!

Först och främst vill jag bara klämma in att det är otroligt kul att få vara med här och se hela projektet växa fram. Någonting som från början bara var ett skal och en vision börjar ta fin form och en plats där man kan bo, leva och tillsammans med vänner skapa minnen för resten av livet. Ernst har ju verkligen ett öga för hur man kan lyfta fram en dammig vrå till att bli en inbjudande miljö att verkligen trivas i!

ernst-26

Jag frågade honom om han ser på direkten vad han skulle vilja göra med platser som den här när han besöker dem, han skiner liksom upp av frågan (jag antar att han har fått samma fråga ett tusental gånger tidigare – minst) och blickar ut över platsen vi arbetar på. Han berättar att han nästan omgående börjar hallucinera och drömma sig bort med tankar och idéer för hur man kan skapa utifrån grunden. Jag känner väl igen mig men kunde inte uttryckt det bättre själv! Jag vet precis vad han menar.

ernst-22

ernst-16

Överlag har vi haft kalasväder den här veckan, 20 grader+ och strålande solsken, men i förrgår small det till ordentligt! Jag är inte den som i vanliga fall är rädd för åska och oväder, men det här vart faktiskt riktigt otrevligt om jag ska vara helt ärlig. Det mullrade högt och länge, regnet öste ner som om himlen var på väg att lösas upp och vid ett par tillfällen blixtrade det till och small nästan precis samtidigt – det måste slagit ner hemskt nära(?). Vi hade inget direkt annat val än att stå under tak och vänta ut ovädret; två sekunder utanför tak och man hann bli blöt ända in på huden av allt regn. Vi alla stod inuti kvarnen när jag fick en sån däringa riktig obehagskänsla (eftersom att blixt och dunder var så jättenära) och kom att tänka på -”Hur hög är den här kvarnen egentligen?”. Jag fick som svar att toppen på den är högsta punkten i närområdet och jag tyckte att vi allihopa skulle söka regnskydd någonstans där blixten inte skulle vilja söka sig i första hand, haha. Så, vi alla sprang över till vårt mat-och-fika-tält och stod där och tryckte en stund istället. Nu så här i efterhand kan jag inte annat än småskratta lite för mig själv när jag tänker på det, sicket jädrans väder alltså!

När det väl blev en lucka (så gott som i alla fall) med regn och blixtrar passade vi alla på att springa till bilarna och åka tillbaka till hotellet för att fortsätta arbetet dagen efter istället.

ernst-25

Jag måste säga att arbetet går verkligen undan! Det händer saker precis hela tiden, i varje hörn av platsen och alla är jätteduktiga inom sina områden. Det är så kul att se hur duktiga människor arbetar med sådant de tycker är roligt, allting blir så himla bra!

ernst-23

Varje kväll har jag – efter en lång dusch med flera omgångar tvålande och skrubbande – startat igång datorn för att varva ner en stund framför en film. Och varje kväll har jag stenslocknat inom loppet av bara ett par minuter. Jag har varit helt slut! Kanske inte ens somnat, utan snarare däckat om kvällarna den här veckan! Jag har nog inte sovit så gott på länge.

Kvällsduscharna har ju helt klart varit ett projekt i sig. Vattnet har i flera tvålomgångar runnit ner i brunnen helt svart, jag har fått skrubba nagelband och ben i omgångar för att bli helt ren (eller ja, så ren det gått) – precis som det var i småskolan när man vart och rullat sig i en geggig sandlåda hela eftermiddagarna, haha! Härligt!

ernst-19

Första veckan över lag har gått bra! I alla fall om man frågar mig. Jag tror att de är nöjda med mig på plats också, ingen har sagt någonting annat, så jag vågar vara så fräck att påstå det i alla fall! Inga större snedsteg från min sida, en och annan vanlig snubbel här och var, ingenting märkvärdigt. En utav dagarna spillde jag kaffe rätt i armhålan och fick gå runt resten utav dagen med att se ut som att jag hade världens svettlök under ena armen. Men det är sånt man får bjuda på om man är jag.

ernst-18

Så här har jag suttit varje morgon, i grönt gräs med nybryggt kaffe, lyssnat till fågelkvitter, skratt från teamet och njutit av den vackra omgivningen! Vem hade inte trivts med det?!

Jag filmar lite här och var också för att kunna skrapa ihop till en vlogg (video-blogg) som så småningom kommer dyka upp på min Youtube-kanal. Så för att inte missa den kan du redan nu skutta in och följa kanalen där också – jag har mängder av tips, DIY och Steg-för-steg instruktioner för kul saker man kan göra i hemmet! För att få notiser därifrån varje gång en ny video dyker upp måste du klicka på symbolen som ser ut som en klocka.

ernst-27
Väl på tåget hem säger jag hejdå för den här gången. Nu ska jag ta två dagar utan någonting särskilt att göra innan jag på Onsdag åker tillbaka till arbetet ute till havs. Hoppas ni alla haft en underbar helg!

Och om du inte vill missa någonting härifrån bloggen kan du bara skriva i din e-post här i kolumnen högst upp till höger så kommer du få ett mail varje gång ett nytt inlägg dyker upp!

 

Projekt och events

Första dagen för mig på Sommar med Ernst

02:42

Jag vaknar till. En överhängande känsla av att jag försovit mig ger mig panik. Jag tittar på klockan. Usch nej, det är lite för tidigt ännu. Jag behöver inte gå upp, men samtidigt är jag ganska pigg. Borde jag kanske gå upp redan nu trots att det är ytterligare trekvart innan väckarklockan ringer, jag vet ju med mig att jag kommer gå tillbaka och bli sådär overkligt trött (läs zombie) om jag somnar om nu och istället vaknar upp till alarmet. Vid närmare eftertanke, näh. 48 minuter är ändå 48 minuter.

03:30

Vad händer?! Klockan ringer. F-n. Jag vill ingenting hellre än att snooza åtminstone 4 timmar till. Morgonkalufsen står åt alla håll. Som den där zombien jag visste att jag skulle vakna om som reser jag mig ur sängen, kliar mig i huvudet och sätter fart mot köket, jag behöver kaffe och jag behöver det nu.

03:46

Ja, idag är det allra första dagen för mig, klockan är nu i skrivande stund inte ens 04:00 på morgonen och jag har gått upp för att göra mig lite i ordning och därefter ta tåget mot inspelningsplatsen. Magen liksom vrider sig hela den, jag är så nervös. I tre dagar har jag gått och känt mig stressad och nervös, men samtidigt spänd, längtande och förväntansfull. Stundvis har nervositeten tagit överhand och jag har nästan känt en stor ånger – vad har jag gjort?! Kommer jag ens klara av det här, kommer jag klanta till allting? Tänk om jag inte kan? Oro för vad jag skulle kunna ställa till med. Självkänslan sjunker och jag känner att det vanliga ‘Go:et’ jag brukar köra på med trappas ner väsentligt. Det är så typiskt mig att hoppa på olika projekt utan att ge det en endaste eftertanke (eller, innantanke?).

04:07

Nej, vet jag vad, det måste finnas en anledning till varför de ville ge just mig den här chansen! De har tyckt om mina tidigare hittepån och det måste ju ändå betyda någonting? Vilket äventyr det här kommer bli! På riktigt – vilken chans! Jag ska verkligen ta till vara på den här möjligheten, visa vad jag går för och bara slappna av, lyssna på min magkänsla. Jag kan det här!

04:16

Satan. Jag ångrar mig. Jag har ingen aning om hur sådana här saker går till?! Vad har jag gjort? En kopp kaffe till, det kanske hjälper.

04:28

Äsch, vad är det värsta som kan hända, egentligen? Så mycket kan jag väl ändå inte hinna ställa till med under några dagar? Det här kommer jag fixa – och det med bravur! Tjoho!

04:39

Åh nej. Nu går tåget om bara en timma. Panik! Jag vill inte, jag vill inte, jag vill inte. Impulskontroll Lina, impulskontroll. När ska jag lära mig att inte försätta mig i situationer som de här?! Kunde jag inte bara kastat ur mig ett ödmjukt men bestämt ‘Tack, men nej tack’ och stannat kvar på välkänd mark den här sommaren? Avslappnat, inga bekymmer.

04:50

Bekymmer? Vadå bekymmer?! Pyttsan heller! Jag älskar utmaningar! Jag packar det sista i väskan och går mot ytterdörren, snart går spårvagnen ner mot stan!

04:51

Jag älskar inte utmaningar. Inte alls, faktiskt. Inte just nu i vilket fall som helst.

04:52

Wieehoo! Snart är det dags!

04:53

Fan. Snart är det dags!

04:55

Jo, men det här kommer bli kul. Faktiskt, hur roligt som helst! Dags att gå till spårvagnen, snart smäller det!

05:09

Vilket ben ska jag stå på?!

05:10

Jag älskar äventyr! Nu kör vi!

ernst-10

05:40

Tåget lämnar perrongen i Göteborg. Nu känns allting mycket bättre. Jösses vilken våg av olika känslor det vart över hela morgonen, jag kan inte minnas att jag någonsin vart så nervös tidigare?! Jo, det har jag väl helt säkert – även om det kanske inte alltid verkar så, så är jag en ganska harig person egentligen. Jag blir lätt orolig och diverse känslor svämmar mer än ofta över (både bra och dåliga känslor). Ibland har jag lätt att skaka av mig dem, ibland inte.

Väl på tåget är det ganska lugnt. Allting känns kul och jag är inte särskilt trött längre. Det bådar ju gott.

ernst-3.png

08:20

Ungefär nu är tåget framme och en tjej vid namn Julia hämtar upp mig vid tågstationen. Tillsammans åker vi iväg till inspelningsplatsen och väl på plats skakar jag hand med resten av teamet som redan är på plats. Fåglarna kvittrar, solen skiner. Kan det egentligen vara bättre?! Efter bara en liten stund anländer Ernst i egen hög person till platsen. Det första jag lägger märke till (en detalj som är minst sagt svår att undvika, haha) är att – han ser lång ut på TV men – jösses(!) vilken lång karl! Vi skakar hand och jag klämmer ur mig ett pipigt ”Lina” samtidigt som jag tittar upp, som mot en hög bergstopp. ”Ernst, Ernst heter jag” säger han och ler. Ja, det var Ernst det. Så nu kan jag klicka i den rutan på min Bucket-list. Jag har träffat Ernst Kirschsteiger. Så det så!

ernst-11.png

Dagens Lina

Ja, det är ju inget riktigt äventyr utan en ‘Dagens Lina’, en och annan incident som man egentligen allra helst hade velat undvika – om man hade kunnat välja själv vill säga.

Jag tänkte att be om en barfota-selfie ihop med idolen inte var på sin plats det allra första, så det har fått vänta. Däremot fick jag till att trampa ena foten rakt ner i en ganska djup pöl med gödsel någonstans under de första minutrarna på plats. Rätt ner, och ljudet när jag drog upp foten (med ett helt säkert väldigt förvånat, kanske till och med rentav chockat ansiktsuttryck) var som en sugklocka. SCHMOCK! Jag hann knappt dit innan en sådan sak hände. Men, efter 30 år med mig själv vet jag ju hur det brukar vara, så jag blev inte det minsta förvånad alls. Jag snarare tänkte ”Jaha, ja men det kunde jag ju gett mig f*n på”! Och än en gång vart jag glad att jag arbetar bakom kameran och inte ska vara med i TV. Men mest glad var jag över att det inte skedde i samband med den där efterlängtade barfota-selfien jag tänkt roffa åt mig någon gång under sommaren här. (Man ska alltid välja den positiva sidan av saker och ting)!

ernst-9.png

Första dagen över lag

Teamet som arbetar med det här projektet verkar vara helt fantastiska hela bunten! Vilket gäng! Och jag är så glad att jag får spendera så mycket tid ihop med dem den här sommaren. Det märks att alla vill vara här. De tycker att det här är roligt – och det gör ju så himla mycket. Alla hjälper varandra och ser till så att alla har det bra, man hugger i där det behövs liksom, oavsett egentlig arbetsuppgift. Snacka om team-work!

Jag dök rätt in i arbetet på plats, fick en snabb rundtur och sedan var det bara att dra igång – precis så som det ska vara. Mycket hårt arbete, många trådar som ska knytas samman i ett sånt här projekt, många pusselbitar som ska falla på precis rätt plats. En utav de härliga damerna som arbetar här drog till med ett leende när jag var som allra mest svettig och sa att ”Ja, det är inte alltid ett särskilt glamoröst arbete det här!” Jag log tillbaka och berättade att jag inte är en särskilt glamorös person över lag, så det här passar mig alldeles utmärkt! Och så är det ju, jag har definitivt ingenting emot gegga, färgstänk eller jord under naglarna. Det är bara kul!

ernst-4.png

DIY och Steg-för-steg

Centrerat harlequin-mönster utan schablon

harlequin-5.jpg
Den här snyggingen lånade jag utav Loppisverkstans blogg! Jag följer henne slaviskt på instagram och jag tröttnar aldrig på vad hon delar med sig av!

Skippa allt trassel med schabloner som inte sitter där de ska, flyttas och läcker igenom en massa färg under kanterna. Våga vara så fräck att du kör på frihand istället – tro mig, det är lättare än du tror.

Det enda du egentligen behöver ha nära till hands är någonting långt, rakt och som har samma bredd som du vill att rutorna ska vara breda.

Som jag visar i videon börjar jag med att göra ett kryss rätt över hela skivan – från hörn till hörn.

harlequin-

De linjerna utgår jag sedan ifrån när jag lägger min bräda (vilken var närmast till hands när jag skulle visa hur man gör) kant i kant hela vägen och drar ytterligare linjer.

harlequin-2

Därefter vänder jag på brädan och utgår från den andra diagonalen – och gör precis samma sak åt det hållet.

harlequin-3

…ja, nu är inte mina linjer helt spikraka (jag freestylade lite i Photoshop), därav är inte mönstret helt centrerat, men om du bara följer instruktionerna med lite mer precision än jag lyckades med här över dumburken så ska det bli flott!

När linjerna är klara är det bara att smälla på lite färg! Svårare än så här behöver det inte vara. Stort lycka till!

Lina diskuterar

Kaffelatte på väggarna(?)

En utav alla de stora inredningstrenderna i år (2018) är kaffelatte-färgade väggar. Det är Jannice Wistrand, feng shui-expert och bloggare hos Sköna hem som sätter de bruna väggarna i topp 5 av saker vi ska ha med oss i bakhuvudet vad gäller inredningstrender i år.

brun vägg.jpg
Så här skriver hon i sin artikel på Skönahem: Kaffe latte 2.0
– Grått byts till greige och beige. Den gamla kaffe latte-färgen kommer igen men nu kanske vi benämner den ”Dessert”. Värmande beiga och bruna kulörer som jordar oss i denna kaotiska värld.

Jag är inte helt övertygad alltså. Visst ser det superläckert ut på bilden här ovan – som kommer från artikeln jag precis satt och läste – men, för mig är det mer en tillfällig färg. Kanske inför en lägenhetsvisning eller till en läcker bild. Jag är helt säker på att jag själv hade tröttnat på bruna väggar på mindre än en månad om jag hade valt det för mitt eget hem. Vilken färg som helst egentligen, förutom en mullvads-/kaffe-brun. I ärlighetens namn kan jag till och med känna att det skulle bli deprimerande efter ett tag.

Bruna väggar i en mörkare, dov nyans  får ett Nej tack från mig! En beige, grå (greige om man så vill), i en lantlig ljusare ton – absolut!

För mig är just brunt en färg som kräver otroligt mycket naturligt ljus för att hålla sig fräsch inomhus – om man väljer att ha det så stort som på väggarna. Skillnad är det om man skulle välja en ljusare nyans just där och hålla sig till till exempel en brun soffa. Kalla mig gammalmodig, men det finns andra mörkare färger jag tycker håller måttet bättre för just väggar; petrol, duvblått, mörkare grått, grönt… vad som helst egentligen – förutom just brunt.

Nej, om man frågar mig kan brunt hålla sig till övrig inredning; ett gäng läckra skinnstolar, åldrat trägolv eller till de gamla koffertarna man staplat upp som sängbord!

inredning-8