Hemma hos Lina

Lina tipsar: Myra keramik & Raku

blogg-myrakeramik-3

Nu vart det dags för ett nytt, härligt tips, eller hur?! Jag skulle så hemskt gärna vilja gå lite kurser och lära mig mer om keramik. En liten dröm har ju varit att göra mitt eget matporslin en dag! Personalansvarig på företaget där jag arbetar är en riktig rackare på just keramik. Lite då och då hoppar jag in och fastnar bland hennes bilder på både instagram och på hennes hemsida.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ullrika Vildbaek, som hon heter, har sin tillverkning i Myra (Halland) och hon har älskat att hålla på med keramik större delen av sitt liv. Hon håller kurser vilka hon skräddarsyr utefter deltagarnas önskemål och tidigare erfarenheter och tar emot intresseanmälningar för dessa via sin hemsida.

Min vision och värdegrund är att nå ut till dig genom en känsla av positiv energi, som skapar välbehag värme. Min inspiration hämtar jag ur vardagen, genom resor, natur och diverse upplevelser med familj och vänner.

Raku

Ullrika sysslar en hel del med en särskild brännteknik, Raku, som härstammar från 1500-talets Japan. Det är en teknik som jag själv fastnat väldigt mycket för. Man vet aldrig riktigt hur slutresultatet kommer se ut (och sånt älskar ju jag)! ”Det specifika är att man värmer upp godset snabbt till ca 900 grader med levande eld, för att därefter kyla ner och lägga i f ex. sågspån. Det ger tillsammans med syrereducering krackeleringar, spånets sot återges i det dekorativa mönster på godset”, skriver hon på sin hemsida. Ullrika har visat mig en hel del av sina Raku-verk och förklarat att man kan lägga med hårstrån, tagel eller päls i bränningen och skapa mönster även med det. Det är ju en supertrevlig idé om man till exempel har en häst, hund eller katt som gått bort, att kunna skapa en unik dekoration där en del av ens kära vän faktiskt finns med i processen. Mer personligt än så kan det ju knappast bli.

blogg-raku.png
Bilderna kommer från Fabkeramik.blogspot.com, klicka på bilden för att komma till källan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s