Linas bästa tips

Ta vara på småbutikerna!

Nu kommer här ett vädjande inlägg. Det skär i hjärtat att se hur småbutik efter småbutik tvingas stänga ner på grund av för högt tryck från storkedjorna och på grund av internets stora påverkan av vårt samhälle idag. Inom kort kommer vi inte ha en endaste gata med de där supermysiga, helt unika butikerna kvar.

butik_0001.jpg
Den här bilden kommer från en del ur butiken jag drev för något år sedan. Jag verkligen älskade prylarna och den härliga mixen!

Numera ser man att fler och fler mindre företag försvinner. En del går över till att bara satsa på försäljning över internet och en del lägger ner helt och hållet. Jag tycker att det är så himla synd, för vad är egentligen mysigare än att traska runt i en äldre stadsdel beklädd av kullersten och träfasader, på vägen skutta in i de där riktigt personliga små lanthandlarna? De behöver oss kunder, nu mer än någonsin! Som egenföretagare är det otroligt svårt att konkurrera med de större kedjorna, även om priserna faktiskt inte ligger i överkant. Det handlar dels om igenkännings-faktorer, stora företag pumpar ut reklam vilket ofta är på tok för dyrt för ett mindre företag, och dels på att de finns lite överallt.

butik-13908837_1759658024292380_7286754984684998275_o.jpg
Entrén till min butik, innan jag sålde den.

Personligen tycker jag att det är viktigt att försöka behålla våra små butiker vid liv. Den där lantliga butiken i gamla delen av stan som alltid är inbjudande och vars butiksinnehavare verkligen brinner för både sortiment och kunder. Den där lilla butiken som handplockar prylarna för att i sin tur gynna en hantverkare som tillverkar unika möbler eller småprylar. Den där lilla butiken som håller stängt om det har gått magsjuka på dagis eller som har stängt på julafton för att personalen vill spendera högtiden med den lilla familjen. Den lilla butiken som har personlighet, som har en blandning mellan nya och gamla prylar, kanske är lokalen uppdelad med en loppis-sektion och en med lite mer nytillverkning. Butiken som har Retro-godis framme vid kassan och handgjorda tvålar från en lokal  tillverkare vid entrén. Butiken utan stöldmärkning på varenda pinal. Butiken med hjärta och själ. Butiken vars gatuskylt får en att bli sådär barnsligt nyfiken på vilka skatter som kan tänkas gömma sig innanför väggarna. 

Handlar vi inte hos dem idag försvinner de imorgon. Det måste vi verkligen tänka på!

butik- 2-.png
Butiken var proppad med unika prylar från golv till tak!

Jag tror inte att jag har stött på en enda människa som inte uppskattar mindre butiker, dess unika atmosfär och deras känsla av glädje och passion som är så påtaglig att man nästan kan ta på den, känna doften av den. Men, varför tar man sig då inte tiden att faktiskt traska dit och ge dem ett så välförtjänt besök? Handla en liten, liten pryl. Ett presentkort till en vän som fyller år? Eller den där krukan man behöver till köksfönstret? Varför tar man sig alltid istället till en större butik vars sortiment av massproduktion ser precis likadant ut landet över?

För egen del beror det oftast på lathet. Jag har intalat mig själv att det är bekvämare att åka till IKEA. Men – till IKEA måste jag ta bil, åka en ganska bra bit innan jag är framme och har jag otur fastnar jag i bilköer på vägen hem. Den där tok-mysiga butiken kan jag nå via bara några minuter med spårvagn eller buss, men av någon anledning ligger en väl inbränd illusion om att det är besvärligt att ta sig dit.

En annan orsak, eller ett annat argument är att ’IKEA har ju allt under samma tak’. Hm, ja, men små butiker har ofta ett relativt brett sortiment också, och om någonting saknas hittar man det ofta i den andra lilla mysiga butiken som ligger vägg i vägg, eller max ett par entrédörrar bort.

butik-storgatan 2.png
Jag hade massor av blandade prylar, nytt & gammalt, färgglatt och avskalat…

Förutom de ovan nämnda (ganska lama, egentligen) ursäkterna till att inte gynna småbutiker istället, finns ju den helt galna föreställningen om att priserna är så mycket lägre på större varuhus. Det är möjligt att det har varit så förr, men det är det definitivt inte idag. Jag fick själv den kommentaren kastad i nyllet både en och flera gånger när jag hade min egen butik, att ’Oj, så dyrt, nej då går jag hellre till IKEA och handlar för halva priset’. Jag satte mig till slut ner och jämförde mina priser med just IKEA’s, mest för att få en klar bild över hur det faktiskt såg ut. Och i ärlighetens namn var så mycket av mina saker betydligt billigare än deras, både möbler och dekorationer. Stora företag har präntat in att deras priser är så mycket lägre i och med att de köper in i så stora kvantiteter. Men, det är inte hela sanningen. Åtminstone inte längre. Jag vet inte om de har smyghöjt sina priser över lång tid för att lyckas hålla den vanföreställningen vid liv, men de är faktiskt inte så billiga som man gärna vill tro. Och småbutiker har inte så höga priser som man gärna vill tro heller. Visst kan ett hantverk ligga högre i prisnivå än en maskintillverkad kopia, men i de lägena säger det ju sig lite själv att man betalar för det man får.

011.jpg

Det enda som kan rädda dessa härliga småbutiker är vi konsumenter. Ingen annan. Det som slår ut dem är vi som inte väljer att handla just där.

Kan vi inte alla försöka, åtminstone ett par gånger om året, att välja de små butikerna istället? Ersätta ett MIO-besök med en halvdag i gamla stan? Köpa ett litet hantverk i studentpresent? Eller gå en kurs i hur man gör egentillverkad tvål ihop med vännerna?

Vad har Du för synpunkter på det här? Hur ofta handlar du i de små butikerna istället för de större kedjorna? Varför? Varför inte?

butik-storgatan 1
Och där fanns även en industriell, tokig avdelning – såklart!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s