Linas bästa tips

Lättskötta växter

Som en utav de stora punkterna för inredningstrender 2018 ser vi Grönska. Växter hyllas i topplistorna lite överallt har jag märkt och då jag inte kan gå in i någon diskussion om att inte hålla med på den här punkten tänkte jag att jag ju kan ge tips på lättskötta växter i den här posten! Nog för att jag själv kan känna att växter följer med oss genom åren och egentligen inte är exklusivt för just 2018, tycker jag ändå att det är värt att ta upp ämnet i år igen!

växtpatrullen

simonolsson-
simonolsson-2

kaktus.jpg
Här är Simons kaktus, jag skrattade högt när han skickade bilden till mig. Mest för att jag känner igen mig själv så väl i bilden!

Jag och en vän, Simon Olsson (tidigare deltagare i Superskaparna och butiksinnehavaren för USO inredare, Klippan) gav oss på ett försök att odla jordgubbar inomhus. På Instagram använde vi oss utav hashtagen #Växtpatrullen så att vi enkelt kunde hitta varandras uppdateringar för projektet. Det visade sig att varken jag eller Simon har särskilt gröna fingrar och det blev ett magplask utan dess like för oss bägge två. Till mitt försvar kan jag ju säga att jag åtminstone faktiskt gjorde ett försök på just jordgubbar, medan det visade sig att Simon fått tag på smultron (eller vad det nu var) istället, haha. Så, jag tänker (eller kanske snarare hoppas) att det finns fler som oss där ute i inredningsdjungeln, som kämpar och tragglar med växter för att hålla dem fina. Här är mina tips till er (och bara för att vara klar från början – jordgubbar kommer inte stå med på den här listan)!

 

 

lättsköttaväxter-1Monstera

Min absoluta nummer ett är Monstera. Vilken helt fantastisk växt, den är ju bara så vacker – och den passar in i vilken miljö som helst! Den är idiotsäker (om man får lov att uttrycka sig så), jag hade ihjäl en jättestor sådan, men det vart på grund av att jag glömde vattna den på – nu ska du få höra – 4 månader! Inte undra på, kan man tycka, att han gav upp till slut. Numera kör jag en rejäl dränkning ungefär varannan vecka och när jorden torkat till ordentligt dränker jag igen. Det har fungerat finemang! Dessutom behöver de inte stå i något direkt solljus, den nöjer sig med de flesta förhållanden sålänge det inte blir under 18 grader.

lättsköttaväxter-2Gullranka

Det här är definitivt en växt i min smak! Den har jag också bara dränkt igenom ungefär varannan vecka och de har överlevt helt utan att protestera. De växer så de knakar för tillfället och ingen blir ju lyckligare än mig över den vinsten!

Om man ska vara riktigt vass kan man tillsätta lite växtnäring ett par gånger om året (det har jag läst mig till att de tycker om), men det verkar som att de trivs rätt bra utan det också. Rumstemperatur är bra för de här rackarna, varken mer eller mindre.

kaktusKaktus

Kaktusar rekommenderas att de ska vattnas ett par gånger i månaden, men – även om det sägs vara näst intill omöjligt – har jag på det viset lyckats ha ihjäl en och annan sådan också faktiskt. Men – nu har jag låtit bli att vattna mina kaktusar över huvud taget, en liten skvätt en gång var 6e månad verkar helt klart göra susen för dessa godingar!

lättsköttaväster-3Jade

Jade, ett supersött litet träd, också perfekt för oss som inte är växtveteraner! Jag brukar inte dränka mina, men ändå vattna ganska rejält, därefter låter jag jorden torka till innan jag vattnar på igen. De här är så himla charmiga att jag nästan smäller av!

Vid något tillfälle har jag misslyckats, mest troligt är att det berodde på för mycket vatten.

succulenter.jpgSucculenter

Älskade succulenter, de finns i alla varianter och färger. Jag kommer aldrig tappa kärleken för de här rackarna! Och trots att jag verkligen försökt, enligt konstens alla regler, att hålla dessa godisar vid liv, har jag inte lyckats på något annat vis än att inte vattna dem alls. Alltså, inget vatten över huvud taget. På det här viset har jag nu för första gången i mitt liv lyckats hålla dem vid liv i snart ett helt år!

01.pngKastanj

Hör och häpna – bland mina i topp lättskötta växter är jag så vågad att jag petar in kastanj! Jag kom på ett sätt att odla fram kastanjväxter inomhus (mer om hur jag gjorde det i ett annat inlägg) och nu är de bland de lättaste växterna jag har här hemma. De klarar av att torka ut i jorden och de klarar av en dränkning – helt utan problem. Jag har valt att ställa mina i fönstren så att de får ordentligt med ljus under dagarna. Jag klippte till och med av en stjälk på en utav dem. Jag lämnade bara ett par centimeter av stjälken, bara sådär, mest för att se vad som hände och det tog bara några dagar innan nya blad och stjälkar började kika fram. Fantastiskt!

strandkastanj.jpgStrandkastanj

Den här läckerbiten kallas Strandkastanj och man brukar se dem med hopflätade stammar. Mitt exemplar står för tillfället i sovrumsfönstret och där trivs den fint. Den här vattnar jag igenom ordentligt en gång varannan vecka och däremellan får den sig en liten skvätt vatten med ett par dagars mellanrum. När jag glömde vattna den på ungefär 3 veckor blev den lite ledsen men repade sig snabbt igen! Kalas!

Jag hade tänkt att jag skulle ha någonstans mellan 10-15 tips för er idag, men det här är liksom de växter jag faktiskt lyckats hålla vid liv det senaste, så det fick räcka med dessa! Själv tycker jag att man kommer riktigt långt med de här, tänk lite olika storlekar, varierande krukor och lite sådär så blir det hur bra som helst!

kaktus-1

 

2 reaktioner till “Lättskötta växter”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s