Lina diskuterar

Trend-diskussion 2018: Rosa och sammet

En stor inredningstrend i år har varit rosa och sammet. Inte nödvändigtvis ihop, men jag känner att det är en klockren kombo! Jag har tidigare aldrig varit särskilt mycket för just rosa – jag har för bara ett par år sedan faktiskt till och med ogillat färgen. Men, nu är det helt klart mitt no:1 val om jag ska göra saker.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det är lustigt hur det kan bli det där, är det internet och reklamblad som har matat mitt sinne såpass att jag till slut trillade över kanten, eller är det så att jag med tiden helt enkelt förändrats utan direkt påverkan? Ibland är det ju mer eller mindre omöjligt att veta, men så är det i alla fall – jag älskar rosa. (Det finns ju en anledning till att jag valde att måla väggarna i hallen helt i en ändå relativt skarp rosa nyans och valde att ge en liten röd (rosa) tråd genom hemmet genom att sätta in en rosa soffa i vardagsrummet.

blogg-rosa-6.jpg

Tidigare trender har ju gått i mycket blåa nyanser, turkost, grönt, för några år sedan vart det nästan bara vitt som gällde. Men nu har rosa kommit ikapp och till och med sprungit om! Rosa finns ju (som alla färger) i otroligt många nyanser, både mjuka och vassa. I trenden ligger en lite dovare, men ändå väldigt rosa färg. Och för mig känns det helt rätt, naturligt. Det är en enkel färg att matcha in i de flesta miljöer och den går fint ihop med de tidigare blågröna färgerna som legat i topp på trendlistan, så man behöver inte på något vis byta ut varenda pedal för att hålla hemmet trendriktiga (om man nu tycker det är viktigt).

Detta bildspel kräver JavaScript.

Behåller man de tidigare dov-pastellerna i blått och grönt och bara tillsätter en del rosa som komplement är det sedan enkelt att vinkla inredningen åt lite olika håll; om man till exempel skulle peta in en ljusare gul i kalaset kan man få till en riktigt läcker lantligt, pastell-look. Väljer man att gå åt det bruna eller beige hållet får man istället en bra grund för ett bohemiskt intryck.

blogg-rosa-2.jpg

Rosa ihop med krom och vitt ger en härlig modern känsla. Kasta in lite skarpare gula detaljer så kan det bli en helrätt ’missmatchning’, ljust och fräscht!

…nu behöver man ju inte bli alldeles kallsvettig, man behöver inte göra som jag – ha hela soffan rosa eller måla hela väggar, det räcker gott med några kuddar, en lampskärm, mindre matta eller något annat. Det är bara jag som gillar att ta steget längre, oftast, haha.

blogg-sammet-1.jpg

Och så kommer vi till sammet. Härliga, underbara sammet. Förr förknippade jag gärna sammet med 70-talets manchestertyg (fråga mig inte varför). Sammet gav mig direkt bilden av ett par ljusbruna, urtvättade gamla manchesterbyxor som är sådär snäppet för pösiga i ändan. Men inte längre. Inte för att det nödvändigtvis behöver bli flopp med manchester, men det är inte riktigt det tyget jag själv skulle välja för mitt eget hem. Sammet däremot! Sammet ger ett så mycket mjukare intryck för mig. Tyget känns mer levande än andra. Att jämföra vanligt bomullstyg med sammet är lite samma sak som att jämföra en vanlig väggfärg med till exempel kalklitir. Det händer någonting på ytan utan att det tar över. Stiligt är ett bra ord! Mysigt!

Kort och gott har jag inga direkt invändningar mot den här trenden, jag tycker inte att den är annat än riktigt mycket trevlig faktiskt! Dessutom är rosa en tacksam färg om man (som jag) tycker om att missmatcha med färger i hemmet. Alltså, att man kombinerar färger som egentligen inte alls passar ihop men ändå får det att funka och bli en hemtrevlig, röd tråd i rummet. Jag tycker överlag att de flesta är lite för tama med just missmatchningar, helheten av inredningen kan bli riktigt lyckad även om just de två kuddarna man står och håller i famnen samtidigt bara skriker att de inte vill vistas i samma miljö. Den där skrikiga, egentligen riktigt fula, kudden eller tavlan kan vara precis det som ger pricken över i:t om man bara vågar släpa med sig den hem. ”Våga mer!” säger jag! (Mer om missmatchningar får komma i ett annat inlägg i framtiden)!

Vad tycker du om rosa och sammet?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s